A iniciativa de l’escriptor Josep Lozano, i amb el suport de diverses entitats, una vintena de poblacions valencianes celebraren el 4 de setembre la primera edició de la Festa Estellés, que vol ser un homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924 – València, 1993) considerat com el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, i també recordat com el poeta més gran que ha donat el País Valencià, des del segle XV fins a l’actualitat, és a dir, des de l´època d’Ausiàs March i Roís de Corella.

La festa pretén ser un acte de reivindicació de la cultura pròpia, coincideix amb el dia del seu naixement, enguany 88 anys després, i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta Robert Burns i que consisteix en un gran dinar popular.

Cocentaina no podia ser menys i es va sumar a la Festa gràcies a la participació activa d’una trentena de veïns i veïnes que van celebrar una sopar al carrer que el poeta té dedicat a Cocentaina, a la zona del Poliesportiu, al costat d’altres carrers també dedicats a escriptors, com ara Enric Valor o Joan Fuster.

La vetllada que va servir també perquè es conegueren tots els veïns i veïnes, ja que aquest era el primer sopar que organitzaven, i a banda de compartir taula i conversa, van a aprofitar per conèixer també una miqueta més Vicent Andrés Estellés amb la lectura d’alguns dels seus poemes.

Així, voluntàriament, les persones que volien triaven una poesia a l’atzar d’una antologia de poemes que circulava per la taula i la llegien en veu alta, amb l’ajuda de la megafonia, perquè la resta de presents l’escoltara. En total es van llegir més de 15 poemes de Vicent Andrés Estellés, tot un èxit si tenim en compte el nombre d’assistents.

Els organitzadors pensen que la idea pot tornar-se a portar a terme de nou en setembre de 2011 i fins i tot consolidar-se com una festa lúdica i popular en la qual l’objectiu principal és ajuntar-se i passar-ho bé, però també aprofitar per conèixer una miqueta més l’obra dels nostres grans escriptors.

Finalment, volen agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Cocentaina en l’organització de l’acte, ja que tant la regidoria de Cultura com la d’Esports van facilitar les taules i les cadires com també l’equip de megafonia.

Enllaços als vídeos de la lectura d’alguns dels poemes:

http://www.youtube.com/user/1492Phoenix#p/u/4/ndsYL-zV_UU

http://www.youtube.com/watch?v=elCJsRpT7KI

http://www.youtube.com/watch?v=CGzp0wo-L4s

http://www.youtube.com/watch?v=sX7Qoky-2Xk

http://www.youtube.com/watch?v=FJzwVtPfn20

Anuncis