Obrim una estona més taula de redacció, a la sintonia de Ràdio Cocentaina, la veu del Comtat. Estem a dijous 17 de gener de 2013 i en portada destaquem que:

  • La junta de govern local tracta diversos assumptes entre els quals cal destacar els expedients sancionadors

És la portada, però hi ha altres assumptes que avancem en titulars:

  • El Bloc-Compromís reivindica millores en quatre centres educatius de l’Alcoià i el Comtat
  • Cocentaina celebra també la Festa de Sant Antoni Abad, patró dels animalets
  • El tèxtil arrenca l’any amb esperança després d’una favorable fira de Frankfurt
  • En esports, parlarem del hoquei club Cocentaina

JUNTA DE GOVERN

Hui hi ha hagut junta de govern local a l’Ajuntament de Cocentaina. Entre els assumptes que s’han tractat destaquen, una setmana més, els expedients sancionadors alguns per rentar el vehicle en la via pública i altres de contaminació acústica. Marcos Castelló, portaveu de la junta de govern local ens dona tots els detalls dels assumptes tractats en la junta d’aquesta setmana.

BLOC COMPROMÍS

Continuem en clau política.

El Bloc-Compromís reivindica millores en quatre centres educatius de l’Alcoià i el Comtat. El diputat autonòmic Josep Maria Panyella va visitar ahir diverses d’aquestes instal·lacions amb la finalitat de “conèixer de primera mà la situació” i presentar propostes en les Corts sobre, concretament, dels col·legis El Bracal i Sant Joan Bosco, l’institut Andreu Sempere i de l’escola de Beniarrés.

El parlamentari valencià ha recordat que “portem sis pressupostos presentant esmenes perquè es faci el col·legi El Bracal, a Muro, però el PP ha votat no”. És un centre on els alumnes de Primària estan en barracons des de setembre de 2008, pel fet que l’edifici va haver de ser enderrocat després de detectar aluminosi. Panyella va dir que en aquest centre “hi ha compromisos ferms, igual que amb l’institut Andreu Sempere” per a una nova construcció en els dos casos “l’únic que falta és posar diners” per part de l’administració regional.

Uns projectes que, en principi, sembla que no es podran executar aquest any i encara que no es coneix on seran els nous centres, la Conselleria d’Educació sí que ha habilitat una partida de 10 milions d’euros per a “la construcció de nous centres de primària i secundària “. Atenent a aquesta xifra, “es podran fer dos grans o tres petits”, va argumentar el referit diputat. En aquesta línia, l’alcalde de Muro, Rafael Climent, va recordar que mesos enrere van mantenir reunions amb responsables d’Educació “i ens van dir que per al 2013 no era possible executar”.

Els esmentats centres figuraran en les propostes que Compromís portarà a l’hemicicle valencià però no seran les úniques. Ahir Panyella també va fer referència al “centre rural de Beniarrés on cada any retiren professors i es redueixen unitats” i sobre la unificació del col·legi Sant Joan Bosco de Cocentaina que és ja una demanda històrica. “Tenen el dret a tenir un centre com toca”, ha assenyalat.

Així mateix, Panyella no va descartar que en aquesta llista de propostes s’inclogui una petició per al col·legi Rico Sapena de Castalla on grups d’alumnes estan en aules prefabricades després d’un desallotjament que es va produir l’octubre de 2010. El diputat va dir que “hem demanat als nostres col·lectius locals i regidors que ens traslladin propostes” sobre millores en centres “per traduir-los en proposicions no de llei” i presentar-les a les Corts “perquè es debaten”, que el govern valencià “es posicione i no puga dir que no el coneix “.

Enric Moltó, responsable de l’àrea de comunicació del Bloc-Compromís a Cocentaina ens parla d’aquesta visita i d’eixes esmenes que el seu grup parlamentari portarà a les Corts. De fet es van posar en contacte amb la direcció del col·legi Sant Joan Bosco i li van fer arribar a Planella un dossier que recull la situació que des de fa més de 20 anys està patint aquest centre educatiu amb la Unificació del col·legi.

Per una altra banda, la Educació continua sent un tema candent en la nostra societat. L’Institut Pare Arques a dia d’avui encara no te substitut de castellà i està previst que els alumnes de Batxiller es tanquen al mateix Institut al llarg de la vesprada d’avui per reivindicar aquesta substitució. Des del Bloc Compromís també manifesten la seua solidaritat en aquest fet ja que hi ha alumnes, concretament els de Batxiller que han perdut tres importantíssims mesos de classes, una docència perduda i que sens dubte els pot perjudicar seriosament en l’examen de selectivitat que han de realitzar en poc més de 4 mesos.

FESTA DE SANT ANTONI

I hui dijous és dia 17 de gener, és a dir dia de la festa de Sant Antoni Abad o Sant Antoni del porquet com és conegut popularment. És el patró dels animalets i per això a molts pobles, celebren avui la benedicció dels animals. A Muro ha tingut lloc aquest mati l’acte a la pròpia ermita de Sant Antoni i ací a Cocentaina tenim dos cites per tal de que els nostres animals de companya siguen beneïts. Per una banda hui a la plaça del Convent els alumnes i gent que així ho desitge pot acudir a les 5:30 amb els seu animalets i allí mateix seran beneïts i l’altra cita la tenim ja el cap de setmana.

I és que com bé saben, precisament la capella del Palau on va plorar la Mare del Déu del Miracle respon al titular de Sant Antoni Abad i és per això que aquest cap de setmana es realitzaran diverses activitats en la mateixa capella i al Pati d’Armes. Dissabte a les 8 de la vesprada es celebraran les vespres i tot seguit s’imposaran les medalles a Adrian Moncho Albadalejo el comte de 2013; a Marina Bravo Galiana, la comtessa i al mossèn: Adrian Alonso Jiménez i també a la persona encarregada de recitar la súplica Laura Cardona Agulló. Després, tots junts i amb els presidents de l’entitat contestana procediran a encendre la foguera de Sant Antoni al mateix Pati d’Armes.

Ja el diumenge, a les 12 del migdia, i al Pati d’Armes del Palau Comtal es celebrarà una Missa de campanya. Serà l’única Eucaristia que es celebre a eixa hora al poble, quedant eliminades les de Santa Maria i el Salvador, per tant ambdues parròquies i el propi Convent participaran en aquesta Missa. Una vegada finalitzada es procedirà també a la benedicció dels animals.

Ràdio Cocentaina ha parlat amb José Manuel Moltó, president de la Pia Unió Mare de Déu del Miracle per a que ens amplie aquests activitats que es realitzaran a Cocentaina al voltant de la figura de Sant Antoni Abad.

TÈXTIL

En una conjuntura econòmica més que complicada, el sector tèxtil ha arrencat 2013 amb bon peu, després que la fira de Frankfurt, la més important del món, hagi resultat en general positiva pel que fa a contactes, que poden materialitzar a curt termini en un increment del volum de negoci, segons ha explicat Leila Bachetarzi, directora de promoció comarcal d’ATEVAL, la patronal tèxtil valenciana.

Les empreses tèxtils, especialment les de llar, han fet un esforç important amb vista a acudir a la cita de Heimtextil, que s’ha desenvolupat en els últims dies a Frankfurt. En total, han acudit al certamen unes 90 empreses espanyoles, de les quals 16 eren de l’Alcoià i el Comtat i 27 de la Vall d’Albaida, incloent en tots els casos a les firmes més destacades. En total, a les sales d’aquesta fira, segons informen fonts de l’organització, s’han donat cita 2.658 expositors de 62 països diferents, i ha registrat l’assistència de més de 66.000 visitants, dels quals pràcticament dos terços eren no alemanys.

Les empreses de la zona han tornat amb optimisme moderat. “En aquesta ocasió la presència no ha estat coordinada per ATEVAL, sinó que les empreses han anat per lliure, però de tota manera hem col · laborat amb els participants, tramitant ajudes. Ara que estan tornant, la veritat és que les opinions que estem prement són molt bones, perquè la fira ha estat molt animada, més fins i tot que la de 2012, que havia estat un bon certamen “, detalla Bachetarzi.

De tota manera, el sector de tèxtil de la llar es mostra caut a l’hora de valorar l’impacte del certamen. “Hi ha hagut molts contactes i molt interès pels productes exposats per les nostres empreses, però cal esperar que tot es materialitzi” en forma de comandes concrets, afegeix la representant d’ATEVAL Una peculiaritat que tingut el certamen ha estat “la gran presència que ha hagut de compradors russos i de les les antigues repúbliques soviètiques, juntament amb altres d’arreu del món. Cal recordar que és la fira per excel · lència del sector i que les nostres empreses han estat a primer nivell”.

En aquest context, afegeix Bachetarzi, “els empresaris estan tornant animats, però amb reserves, encara que això suposa inaugurar el calendari internacional de manera destacada i arrencar l’any amb bon peu”.

Amb Frankfurt ja acabada, la pròxima cita per al sector de tèxtils de llar serà Istanbul, “que és la segona del rànquing pel que fa a nombre d’expositors”, subratlla la responsable d’ATEVAL. De fet, aquest any viatjaran fins a Turquia 40 empreses tèxtils valencianes, enfront de les 30 de l’any passat, fet que evidencia l’interès creixent per accedir als mercats exteriors, en vista de l’estancament de la demanda interior, sota mínims en els últims anys . En aquest cas, la participació sí que està agrupada sota els auspicis de la patronal valenciana.

La balança de pagaments del sector tèxtil espanyol ha experimentat una certa millora el 2012, segons les últimes estadístiques ofertes. Així, entre gener i setembre Espanya va importar productes tèxtils per un total de 10.124.000 d’euros, el que va suposar un 7,5% menys que en el mateix període que l’any anterior, en què s’havia arribat fins als 10.942.000. D’aquesta quantitat, 2.415.000 corresponien a fibres i manufactures tèxtils i 7.709 a peces de punt i confecció. Quant a les exportacions, les de fibres i manufactures s’han reduït en un 1%, passant de 2.396-2.374.000, mentre les de peces de punt i confecció han augmentat de 4.632-5.260 milions, el que suposa un 13% més . Això implica que el còmput total de les exportacions ha passat de 7.028-7.634.000, amb un augment del 8,6%. Amb aquests resultats, la balança comercial del tèxtil ha millorat considerablement, encara que segueix sent negativa: dels 3.914.000 negatius de 2012 es va passar l’any passat a -2.490, amb una taxa de cobertura del 75,4%, segons dades de la patronal nacional tèxtil

ESPORTS

Obrim pàgina esportiva i ho fem parlant del hoquei club Cocentaina.

Resultats no gaire favorables per al Hoquei Club Cocentaina en les trobades que van tenir lloc a Cocentaina i Sant Vicent del Raspeig durant aquest cap de setmana, jornada 9a de la Lliga Autonòmica Valenciana. Dissabte ens va visitar el Tenisport HC de Castelló que es va anar amb un ple en els tres partits disputats en les categories de Prebenjamí, Benjamí i Aleví. A la tarda, a Sant Vicent, el nostre equip sènior, després d’un dur partit, va aconseguir vèncer el Floreal-A a casa. Ja Diumenge, la visita dels veïns, Patí Alcodiam, es va saldar amb una derrota a Prebenjamí i un empat inesperat en Benjamí ja que l’equip està format per prebenjamins que van posar tota la força en el partit.

Els resultats:

-Prebenjamí HCC-A 0-3 Tenisport HC

-HCC-B 0-3 Patí Alcodiam

-Benjamí HCC-A 2-4 Tenisport HC

-HCC-B 2-2 Patí Alcodiam

-Aleví HCC 9-11 Tenisport HC

-Sènior Floreal-A 2-3 HCC

CALIX

El passat cap de setmana es va rependre la lliga local de Calix i ho va fer amb els següents resultats

Bar Avenida 45-46 Zona Verde

Manchegos Calix 50-36 Amigos del Calix

PETANCA

També després del descans nadalenc es va reprendre la lliga local de petanca. En aquestes 10 jornades disputades, Tomás Bautista lidera la taula amb 19 punts, el segon lloc és per a Pep Pellicer que te 17 punts i el tercer lloc és per a Pep Moltó amb 15 punts. La taula baixa de la taula classificatòria és per a Alberto Cabrera que ha sumat dos punts en aquestes jornades disputades.